miercuri, 31 august 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 50 Psilomelanul

Saptamana aceasta, revista ne aduce un esantion de psilomelan. Este un amestec de oxizi de mangan si apare pe roca gazda sub forma de dendrite. Psilomelanul are o duritate intre 5 -5.5 pe scara Mohs si cristalizeaza monoclinic.



Numarul 51 - Turmalina neagra

luni, 29 august 2011

Colectie Adrian Ciupei

Prin amabilitatea domnului Andrei Tina, am creat pe site-ul www.minerals.ro o pagina dedicata domnului Adrian Ciupei cu mineralele culese de dumnealui si care se afla astazi in diverse colectii.




miercuri, 24 august 2011

In memoria lui Adrian Ciupei

Anul trecut am inceput sa cumpar revista Comorile Pamantului, in ianuarie anul acesta am ajuns din intamplare pe www.okazii.ro unde "l-am cunoscut" pe domnul Ciupei Adrian. Mentionez ca am tinut legatura doar prin mail si prin mineralele pe care le-am cumparat de la dansul, nu l-am cunoscut personal. Daca nu l-as fi cunoscut, poate nu as fi devenit colectionar de minerale.
In memoria dansului am facut un filmulet pe care l-am postat pe youtube, va invit sa-l  vizionati. Enjoy !


Revista Comorile Pamantului nr. 49 Onixul Negru

Onixul negru este o varietate gema a calcedoniei, asemanatoare cu agatul, insa are de obicei, benzi drepte, si nu concentrice, ca agatul. Se gaseste in bazalte si alte lave, unde captuseste cavitatile (geodele). Esantioane de cea mai buna calitate provin din India si Brazilia, dar a fost gasit in cantitati semnificative si in Afganistan, Madagascar, Mexic, Pakistan, Peru, Uruguay si California (SUA).


Numarul 50 - Psilomelan

miercuri, 17 august 2011

In amintirea lui Adrian Ciupei

In urma cu cateva zile am aflat cu stupoare ca domnul Ciupei Adrian nu se mai afla printre noi.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Condoleante familiei !
Pentru admiratorii domnului Ciupei am gasit pe internet un filmulet in care il pot vedea si auzi in timpul unei escalade pentru recoltarea unor bucati de cuart.


In cele cateva luni in care am incercat sa incropesc o mica colectie de minerale si flori de mina am salvat pozele celor mai frumoase exemplare de pe site-ul www.okazii.ro . In amintirea domnului Ciupei Adrian as dori sa postez o “colectie” cu cele mai frumoase flori de mina ce au trecut prin mana dumnealui. Sunt fotografiile originale facute de domnul Ciupei si postate de dansul pe site-ul mai sus mentionat si pe profilul personal de facebook.  As dori sa stiu daca este cineva impotriva avand in vedere ca multe din aceste flori de mina au ajuns in multe colectii.

Minerale noi

In week-end-ul trecut am fost plecata la Slanic Prahova unde am gasit un chiosc cu minerale si nu am putut rezista sa nu achizitionez cateva minerale :

Citrin - Brazilia

Aragonit - Maroc

Spat de Islanda

Efectul de birefringenta la calcit optic

Am cumparat si cateva pietricele pentru a le aseza in cutiutele de la revista impreuna cu celelalte : 

Jasp dalmatian

Howlit

Labradorit

Obsidian

Revista Comorile Pamantului nr. 48 Gipsul Rosu

Numarul de astazi al revistei ne aduce un esantion de gips rosu. Gipsul rosu este un sulfat de calciu hidratat, cu impuritati de hematit (oxid de fier) si poate cu mici cantitati suplimentare de corindon (oxid de aluminiu).
Gipsul rosu are o duritate de 2 pe scara Mohs, iar principalul producator este Indonezia.



Numarul 49 - Onixul negru

vineri, 12 august 2011

Calcopirita

Calcopirita (Calcopirit) sau sulfura galbenă de cupru este un mineral din clasa sulfurilor destul de răspândit în natură. Calcopirita are formula chimică CuFeS2, raportul metal/sulf fiind de 1:1, cu un conţinut în cupru până la 35%. Mineralul cristalizează în sistemul tetragonal, are duritatea de 3,5 - 4 şi densitatea de 4,2. Culoarea calcopiritei este galben-aurie, iar culoarea urmei este neagră-verzuie. Prin alterare se transformă în sulfuri secundare de cupru: chalcocit, covellit, care-i conferă irizaţiile albastru-indigo caracteristice.
Mineralul cu care se poate confunda cel mai frecvent este pirita care însă cristalizează în sistemul cubic, nu are culoarea galbenă-aurie a calcopiritei şi nu prezintă irizaţii.
La peste 550°C, calcopirita cristalizează în sistemul cubic, această variantă fiind numită calcopirită-β.
 

Răspândire 
Calcopirita apare sub formă de cristale sau agregate masive, ca minereu de cupru în zăcămintele hidrotermale, sau ca mineral accesoriu în roci magmatice şi roci metamorfice, asociat cu pirita şi bornitul.
Prin acţiunea factorilor de mediu externi devine albastru-indigo până la verzui-brun şi se transformă în sulfuri secundare de cupru (chalcocit, covellit, bornit), oxizi de cupru (cuprit, tenorit), carbonaţi (malachit, azurit) şi sulfaţi (calcantit). Zăcăminte mai importante sunt la Arawaka şi Osarizawa (Japonia), Huaron şi Huanzala (Peru), Sudbury (Canada), Sainte-Marie-aux-Mines (Franţa), Dalnegorsk (Rusia), Banská Štiavnica (Slovacia), Rio Tinto (Spania), Bingham şi Bisbee (SUA) şi in Africa de Sud. În România, calcopirita apare la Ciungani-Căzăneşti, Băiţa-Bihor, Băişoara, Moldova Nouă, Nistru, Baia Sprie, Cavnic şi Băiuţ. 
Utilizare
Datorită prezenţei în cantităţi mari în zăcăminte şi datorită conţinutului ridicat de cupru (ca. 25%), calcopirita este unul din principalele minereuri de cupru de pe glob.

Calcopirita din colectia personala :


Calcopirita si calcit pe cuart


Calcopirita, cuart si calcit


Calcopirita, cuart, galena si blenda


Calcopirita si cuart


Calcopirita, cuart si covelina


Calcopirita, pirita si cuart


Calcopirita din Romania :


Calcopirita, pirita si cuart - Herja


Calcopirita si cuart - Boldut


Calcopirita si cuart - Cavnic


Calcopirita si cuart - Boldut


Calcopirita si cuart - Boldut


 Calcopirita, blenda, galena si wolframit - Baia Sprie


Calcopirita, cuart si calcit - Cavnic


Calcopirita - Baia Sprie

miercuri, 10 august 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 47 Lepidolitul

Numarul de astazi al revistei ne aduce un esantion de lepidolit. Este o importanta sursa de litiu si de aceea este cunoscut si sub denumirea de  mica de litiu. Cristalele de lepidolit apartin sistemului monoclinic de simetrie, ele se gasesc frecvent in agregate de cristale plate, cu aspect de foi sau de solzi. Asemenea tuturor micelor, lepidolitul este un mineral relativ moale, avand o duritate de 2,5-3 pe scara Mohs. Culoarea mineralului poate fi roz, purpuriu, gri, alb sau incolor.



Numarul 48 - Gips rosu

duminică, 7 august 2011

Minerale si flori de mina

Sunt minerale si flori de mina ce le-am achizitionat in ultima perioada :

Agat

Agat si cuart la interior

Agat si cuart

Amazonit

Dolomit

Arici de dolomit

Calcit galben - Ocna de Fier

Calcit galben (a doua fata) - Ocna de Fier

Cristale de cuart

Cristale de cuart

Macla de cuart

Cuart

Cuart

Cuart cu depuneri

Cuart cactus si pirita

Cuart cactus, calcopirita si covelina

Cuart cactus, calcopirita si covelina (detaliu)

Cuart fumuriu

Cuart si calcopirita

Cuart si calcopirita (detaliu)

Cuart si marcasita

Cuart si pirita

Cuart cu siderit

Cuart, pirita si calcopirita

Doua generatii de ametist

Doua generatii de cuart, cristale de blenda si marcasita

Dolomit pe cuart cactus

Granat andradit

Pirita aurie si calcit