miercuri, 27 iunie 2012
Revista Comorile Pamantului nr. 93 Ortoclazul
Ortoclazul este un mineral comun si foarte raspandit, care apare in rocile magmatice, in special in granite, pegmatite si riolite. Ortoclazul face parte din clasa minerala a silicatilor, in cadrul careia feldspatii formeaza o grupa. Cristalele de ortoclaz apartin sistemului monoclinic de simetrie si apar in forme prismatice sau tabulare, si multe dintre ele apar concrescute, fenomen numit maclare. Mineralul are valoarea 6 pe scara Mohs a duritatii, clasandu-se intre apatit (5) si cuart (7). Cand se sparge, prezinta clivaj perfect si spartura de la neregulata pana la concoidala.
miercuri, 20 iunie 2012
Revista Comorile Pamantului nr. 92 Aventurinul Verde
Aventurinul verde este varietatea de cuart ce contine incluziuni de crom, provenite de la fuchsit (varietatea verde de muscovit). Celelalte proprietati sunt identice cu ale cuartului, cu precizarea ca aventurinul prezinta luminescenta, indusa de incluziunile de fuchsit. Cuartul aventurin este, de regula, asociat rocilor magmatice acide (granite, pegmatite granitice) sau unor roci metamorfice bogate in cuart (cuartite).
vineri, 15 iunie 2012
Cuart de Moldova Noua
miercuri, 13 iunie 2012
Stibina de Baiut
Revista Comorile Pamantului nr. 91 Brecia
Brecia este o roca sedimentara compusa din fragmente angulare mari. Fragmentele pot proveni din orice tip de roca vulcanica, sedimentara sau metamorfica. Acestea pot fi prinse intr-o matrice de granulatie fina sau pot avea intre ele particule mai mari provenite din aluviuni. Materialul de cimentare poate fi constituit din calcit, silice, oxizi de fier sau alte minerale. De obicei, breciile au o culoare bruna sau gri, culoarea lor depinzand de natura fragmentelor cimentate.
vineri, 8 iunie 2012
Cuart verzui cu doua tipuri de calcit
miercuri, 6 iunie 2012
Revista Comorile Pamantului nr. 90 Piatra Lunii
Piatra Lunii este denumirea gemologica data adularului, o varietate de feldspat ortoclaz. Calitatea gemologica a adularului, pentru a deveni piatra-lunii, este opalescenta/adularescenta, care exprima aparitia unor "sclipiri" de culoare bleu, datorate reflexiei luminii pe planele de macla sau pe incluziunile lamerale de albit. Piatra-lunii are o duritate de 6-6.5 pe scara Mohs, cristalizand in sistem monoclinic si avand un clivaj perfect (atunci cand este lovita se sparge de-a lungul celor mai slabe plane structurale).
luni, 4 iunie 2012
duminică, 3 iunie 2012
Cuburi de pirita pe cuart
Abonați-vă la:
Postări (Atom)