miercuri, 23 noiembrie 2011

Cuartul fumuriu - Smokey Quartz

Cuarţul fumuriu este o varietate de cuarţ transparent. Culorile lui variază de la o tentă slabă de cenuşiu-fumuriu, la maro închis sau negru, cu o suită de nuanţe intermediare. Poate avea culori dulci, subtile, cum ar fi maro-gălbui sau ciocolatiu. Cuarţul închis la culoare, aproape negru, se numeşte morion, de la grecescul moreios = întunecat.
Culoarea se datorează prezenţei, în reţeaua cristalină, a unor elemente străine,combinată cu influenţa radioactivităţii naturale a locului.
In Romania cuartul fumuriu se gaseste la Cavnic si este adesea asociat cu dolomitul.

In cautarea unui exemplar de cuart fumuriu, am gasit urmatoarele fotografii cu piese superbe, provenite din Romania, piese care se afla in colectii private din strainatate.

Dolomit pe cuart fumuriu, calcopirita si blenda - Cavnic

Dolomit si cuart fumuriu - Cavnic

Dolomit alb pe cuart fumuriu - Cavnic

Cuart fumuriu si dolomit - Cavnic

Dolomit pe cuart fumuriu - piesa de muzeu - Cavnic

Dolomit pe cuart fumuriu (detaliu) - piesa de muzeu - Cavnic

Dolomit alb pe cuart fumuriu - Cavnic

Cuart fumuriu si dolomit - Cavnic

Cuart morion si dolomit - Cavnic

Dolomit pe cuart fumuriu - Cavnic

Cuart fumuriu, dolomit, calcopirita si covelina - Cavnic

6 comentarii:

 1. salut, cuartul fumuriu este f frumos DAR, ce se gaseste de obicei pe piata drept cuart fumuriu din Romania e de fapt cuart normal bagat la raze, ca si cum ti-ai face o radiografie la plamani:) ,in general se poate observa dupa culoarea ff inchisa(aproape neagra-si crede-ma ca nu e morion)si baza alba-in zonele netransparente/laptoase nu se coloreaza.Nu ti se pare putin ciudat cat de bine ciobite sau ascunse(iesite din cadru) sunt bazele esantioanelor din pozele descarcate de tine!?
  In principiu nu este o problema aceasta transformare atata timp cat se recunoaste acest lucru(este o diferenta substantiala de pret la mijloc) de vreme ce se face cam acelasi lucru ca si in natura doar ca mult mai iute :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt convinsa de autenticitatea pieselor, unele dintre ele au valori de peste 500 Euro, iar una depaseste 1000 Euro, nu neaparat in functie de dimensiune, ci de frumusetea lor. Baza eu nu o vad alba si nu stiu ce s-ar intampla cu dolomitul in cazul unor astfel de tratamente. Aceasta intrebare ti-ai pus-o ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna , la Cavnic a existat cuart fumuriu dar nu asa ca in pozele de mai sus , aceste esantioane sunt tratate cu cobaltoterapie si procesul dureaza cateva secunde , moleculele de siliciu din cuart sunt afectate de aceste raze , in schimb restul elementelor nu sunt modificate...stiu sigur deoarece cunosc si persoana care se ocupa cu asa ceva in Ungaria...atentie!!! cristalele raman radioactive si nu este bine sa tineti in casa asa ceva.

   Ștergere
  2. Oricum aceste piese nu sunt in proprietatea mea .

   Ștergere
 3. Sunt cateva piese care sunt adevarate piese de muzeu . Sunt superbe ! Cel putin piesa din a noua poza este impresionanta...

  RăspundețiȘtergere
 4. Piese de muzeu iradiate, sunteti amuzanti.

  RăspundețiȘtergere