vineri, 12 august 2011

Calcopirita

Calcopirita (Calcopirit) sau sulfura galbenă de cupru este un mineral din clasa sulfurilor destul de răspândit în natură. Calcopirita are formula chimică CuFeS2, raportul metal/sulf fiind de 1:1, cu un conţinut în cupru până la 35%. Mineralul cristalizează în sistemul tetragonal, are duritatea de 3,5 - 4 şi densitatea de 4,2. Culoarea calcopiritei este galben-aurie, iar culoarea urmei este neagră-verzuie. Prin alterare se transformă în sulfuri secundare de cupru: chalcocit, covellit, care-i conferă irizaţiile albastru-indigo caracteristice.
Mineralul cu care se poate confunda cel mai frecvent este pirita care însă cristalizează în sistemul cubic, nu are culoarea galbenă-aurie a calcopiritei şi nu prezintă irizaţii.
La peste 550°C, calcopirita cristalizează în sistemul cubic, această variantă fiind numită calcopirită-β.
 

Răspândire 
Calcopirita apare sub formă de cristale sau agregate masive, ca minereu de cupru în zăcămintele hidrotermale, sau ca mineral accesoriu în roci magmatice şi roci metamorfice, asociat cu pirita şi bornitul.
Prin acţiunea factorilor de mediu externi devine albastru-indigo până la verzui-brun şi se transformă în sulfuri secundare de cupru (chalcocit, covellit, bornit), oxizi de cupru (cuprit, tenorit), carbonaţi (malachit, azurit) şi sulfaţi (calcantit). Zăcăminte mai importante sunt la Arawaka şi Osarizawa (Japonia), Huaron şi Huanzala (Peru), Sudbury (Canada), Sainte-Marie-aux-Mines (Franţa), Dalnegorsk (Rusia), Banská Štiavnica (Slovacia), Rio Tinto (Spania), Bingham şi Bisbee (SUA) şi in Africa de Sud. În România, calcopirita apare la Ciungani-Căzăneşti, Băiţa-Bihor, Băişoara, Moldova Nouă, Nistru, Baia Sprie, Cavnic şi Băiuţ. 
Utilizare
Datorită prezenţei în cantităţi mari în zăcăminte şi datorită conţinutului ridicat de cupru (ca. 25%), calcopirita este unul din principalele minereuri de cupru de pe glob.

Calcopirita din colectia personala :


Calcopirita si calcit pe cuart


Calcopirita, cuart si calcit


Calcopirita, cuart, galena si blenda


Calcopirita si cuart


Calcopirita, cuart si covelina


Calcopirita, pirita si cuart


Calcopirita din Romania :


Calcopirita, pirita si cuart - Herja


Calcopirita si cuart - Boldut


Calcopirita si cuart - Cavnic


Calcopirita si cuart - Boldut


Calcopirita si cuart - Boldut


 Calcopirita, blenda, galena si wolframit - Baia Sprie


Calcopirita, cuart si calcit - Cavnic


Calcopirita - Baia Sprie

Un comentariu:

  1. Absolut superbe e putin spus ,cateodata cuvintele sant insuficiente,mineralele ne vorbesc de-la sine

    RăspundețiȘtergere