miercuri, 16 noiembrie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 61 Smaraldul

Smaraldul este un mineral care cristalizează în sistemul hexagonal; culoarea verde este dată de ionii de crom și vanadiu. Este un alumosilicat de beriliu din grupa pietrelor prețioase. Smaraldul se poate confunda  cu turmalina, cu dioptazul sau cu sticlele colorate.
Răspândire
Rocile de asociație sunt pegmatitele, granitul, roci sedimentare și roci metamorfice ca: gnaisuri. Mărimea cristalelelor rareori depășește câțiva centimetri, având frecvent incluziuni de biotit sau alte minerale ce scad valoarea smaraldului. Cantități mai importante s-au găsit în Brazilia și Columbia, mai reduse în sudul Africii, Ural "Valea Habah", Austria și Norvegia. Cel mai mare smarald din lume (16.300 carate) se află în muzeul Topkapi-Serail din Istanbul.
Utilizare
Cea mai frecventă utilizare a sa este de piatră prețioasă.
Smaraldul are o culoare stabilă; numai la o temperatură de 700-800 °C, își schimbă culoarea. Din cauza fisurilor din cristal culoarea devine neuniform repartizată, ceea ce a determinat pe producătorii de giuvaeruri să acopere cristalul cu un strat de rășină sintetică incoloră pentru stabilizarea culorii cristalului.
Smaraldul este frecvent imitat prin smaralde artificiale, turmalina verde, dioptaz sau varietăți de granat ca demantoid și grosular sau chiar sticlă colorată.



Un comentariu:

  1. Nici nu stiu daca trebuie sa ne bucuram sau sa ne intristam pentru acest numar. La tine se vede un cristal bine definit!

    RăspundețiȘtergere