marți, 3 ianuarie 2012

Deplasare la Dunare

Ieri, fiind vreme frumoasa, am hotarat sa merg la Dunare sa fac fotografii. Acum cativa ani au fost inundatii in zona Oltenitei, iar malurile erodate ale Dunarii au fost acoperite cu stanci aduse cu barja pe fluviu (din surse neoficiale am inteles ca stancile ar proveni din Muntii Macin). Am mai fost anul trecut acolo si am gasit cateva esantioane de calcit chiar si un cristal micut de cuart care fac acum parte din colectia mea. Ieri am mers cu gandul sa fac numai poze si sa le postez pe acest blog, dar cu toate acestea, am dat peste un amonit urias si am hotarat sa il iau. Are aproximativ 12X12 cm, iar starea lui se poate observa din poza pe care o voi posta. Deoarece nu este in domeniul meu de activitate as putea sa fac schimb cu o floare de mina daca este cineva interesat.


Priveliste spre Bulgaria

Malul romanesc - vedere spre amonte

Calcit

Calcit in geoda

Colti de calcit in geoda

Calcit in geoda

Calcit

Cristale de calcit

Mineral necunoscut - posibil calcit

Posibil calcit

Piesa de calcit - din pacate lovita

Calcit

Oxizi de mangan (psilomelan) pe roca dolomitica

Amonit urias

Colti de calcit loviti

Calcit

Colti de calcit

Diverse roci - bazalt de Niculitel si calcar

Mineral necunoscut

Mineral necunoscut

Posibil dolomit

Calcar grezos rosu

Posibil dolomit

As aprecia enorm daca ati putea identifica mineralele din fotografii, nereusind sa le numesc pe toate.

Cateva piese gasite in urma cu un an in acelasi loc :

Calcit optic

Aragonit sau calcit

Calcit "colti de caine"

Geoda de calcit

Arici de calcit

11 comentarii:

  1. Iuliana, hai sa o luam metodic: in primul rand rocile prezentate de tine in imagini nu sunt sigur din zona Macin, pentru ca aici (eu sunt la 8 km de Macin)predomina granitul (roca eruptiva). E posibil insa sa provina din Dobrogea, si aici ar fi loc de presupus provenienta lor; in al doilea rand, in foto nr 19 de sus in jos se afla bazalt(cel inchis la culoare) si calcar, iar in foto nr. 23 e un calcar grezos rosu. Foarte bogata experienta ta de o zi!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am luat legatura cu cineva care lucreaza in portul Oltenita care mi-a spus ca barjele au plecat din Muntii Macin, dar asta nu inseamna ca toate rocile sunt de acolo. Legat de acel bazalt verzui si eu cred ca este din Dobrogea, de la Niculitel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari, Iuliana, pentru toate minunatiile pe care le-ai gasit! Sunt superbe si banuiesc ca ai avut o senzatie teribila!
    Chiar daca in momentul de fata nu te intereseaza fosilele, s-ar putea ca in timp sa-ti schimbi parerea si e pacat sa dai amonitul. Esantioanele descoperite de tine o sa aiba o valoare "sentimentala" mai mare in colectie decat cele cumparate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut,sunt pasionata atat de minerale cat si de fosile....m-ar interesa amonitul descoperit de tine, si am ceva piese in colectie din care ai putea sa iti alegi ceva la schimb...imi poti lasa o adresa de email sau un nr. de tel. pt. mai multe amanunte? de asemenea, sunt curioasa de unde ai reusit sa achizitionezi esantioanele de rodocrozit... sunt superbe! multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, sunt interesata de schimb si imi poti trimite niste poze cu piesele pe care esti dispusa sa le schimbi la adresa urmatoare : iuly_rbd94@yahoo.com
    Cat despre mineralele pe care le achizitionez, din cauza faptului ca la mine in zona nu se fac astfel de expozitii si nici la Bucuresti nu am ajuns, am apelat la internet. Ma bucur ca iti plac piesele din colectia mea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa poza cu bazaltul de Niculitel sint trei poze ci gips,varietatea alabastru.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos pentru raspuns !

      Ștergere
    3. Frumoase esantioane. Felicitari!

      Ștergere
  6. Buna,

    As dori daca imi poti spune o zona mai exacta unde s-au pus aceste stanci deoarece as face o drumetie pana acolo, dar am nevoie de o locatie mai exacta daca se poate. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca nu sunteti din zona si nu cunoasteti degeaba va spun pe unde este. Daca va horatati vreodata ma contactati si va ajut cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ok atunci asa ramane dar sa se mai indrepte timpul

    RăspundețiȘtergere